Reclaim Your Brain

Regie: 
Hans Weingartner
Cast: 
Moritz Bleibtreu, Elsa Schulz Gambard & Milan Peschel
Jaar: 
2007
Duur: 
120 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
2,5 ster

Net als het succesvolle The Edukators draait ook de nieuwste film van de Oostenrijkse regisseur Hans Weingartner om Duitse idealisten die voor eigen rechter spelen teneinde iets fundamenteels te veranderen aan een wereld die geregeerd wordt door geld in plaats van naastenliefde. In Reclaim Your Brain knoeit een groepje wereldverbeteraars met behulp van een voormalig televisieproducent met kijkcijferkastjes om zo het land te verlossen van alle stompzinnige televisieprogramma's die aanzetten tot consumeren.

In zijn eerste scènes schildert Reclaim Your Brain een niet mis te verstaan beeld van de vijand: televisieproducent Rainer wordt neergezet als een cocaïnesnuivende en drinkende kwal, voor wie geen enkele sympathie valt op te brengen. Toch vraagt de film dat van de kijker, want de hyperactieve Rainer ziet ineens het licht als hij de mooie Pegah ontmoet. Rainer besluit rigoureus te stoppen met dit leven van succes, vrouwen, drank en coke, en samen bedenken ze een succesvol plan om Duitsland te verlossen van alle televisieprogramma's die het publiek dom en koopbelust houden. Nadat de rebellen het systeem van de kijkcijferkastjes hebben gekraakt duurt het dan ook niet lang voordat zenders met hun commerciële programmering stoppen.

Reclaim Your Brain is wederom nadrukkelijk idealistisch en ook even gestileerd als The Edukators, maar dit keer verluchtigde Weingartner zijn film met een flinke dosis humor. Toch vormt juist het evenwicht tussen de boodschap en de aanpak het zwakke punt van Reclaim Your Brain dat op een wat kinderachtige manier een serieuze boodschap afgeeft zonder al te serieus over te willen komen en daarmee aanvoelt als een compromis. Te beginnen met het troebele statement dat de kijker zich moet bevrijden van alle commerciële troep die hem wordt voorgeschoteld, maar in het midden laat of de televisie nou in zijn geheel weg moet, of dat alleen 'nuttige' programma's mogen blijven. En welke zijn dat dan?

Ook het geknoei met de kijkcijferkastjes en de rigoureuze ommekeer van Rainer is veel te onnozel en naïef om serieus te nemen, terwijl Reclaim Your Brain die betrokkenheid wel van zijn kijkers vraagt. Weingartner leek niet te kunnen kiezen en komt uit bij een compromis dat hem door de Duitse filmcritici niet in dank werd afgenomen. Debet daaraan is de wat belegen discussie die hij aanwakkert, waarop zijn film geen bijzonder waardevolle aanvulling is. De karikaturale opzet en de dik aangezette stijl maken Reclaim Your Brain daarmee vooral geschikt voor een wat jeugdiger publiek, dat wellicht minder valt over deze oppervlakkige benadering van de discussie over de corrumperende invloed van televisie.

 

Leees hier ons interview met regisseur Hans Weingartner.

 

reclaim your brain