Crazy Heart

Regie: 
Scott Cooper
Cast: 
Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal & Colin Farrell
Jaar: 
2009
Duur: 
112 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

Met CRAZY HEART zet acteur Scott Cooper een voorzichtige, maar lang niet onverdienstelijke eerste stap als regisseur. Dit country & western drama is een echte acteursfilm geworden, die draait om de rol van Jeff Bridges als de uitgebluste countryzanger Otis Blake, beter bekend als Bad Blake. Hij scoorde ooit bescheiden hits en was een geliefde zanger, maar trots, ouderdom en de fles hebben hem geveld. Blake speelt nu nog in kleine barretjes en zelfs een optreden in een afgelegen bowlingbaan kan hij om financiële redenen niet laten gaan. Chagrijnig en bezopen raffelt Blake het vaste repertoire af, en meestal wacht er aan het einde van de avond ook nog een one night stand op hem ook. Zelf klaagt de inmiddels 57-jarige Blake niet, maar een ontmoeting met de veel jongere journaliste en alleenstaande moeder Jean (Maggie Gyllenhaal) noopt de kettingrokende alcoholist tot een wat gezondere leefstijl.

In eigen land ging eind 2009 het door Robert Duvalls onafhankelijke productiemaatschappij Butcher's Run Films gemaakte CRAZY HEART slechts in enkele zalen in première. Alhoewel naast Jeff Bridges en Maggie Gyllenhaal ook Robert Duvall en Colin Farrell op de titelrol staan en niemand twijfelde aan de fantastische acteerprestatie van Bridges als Bad Blake, werden de kansen op succes aan de kassa terecht als gering ingeschat. Een bijna twee uur durende film over een alcoholistische countryzanger spreekt nu eenmaal maar een selecte groep filmkijkers aan, hoe goed de personages ook worden neergezet. Maar toen kwam de Oscarnominatie voor Bridges en de buzz over de verzilvering. Er werd in alle opiniepeilingen vanuit gegaan dat hij de Oscar zou pakken en zo geschiedde. Daarnaast won ook T-Bone Burnett de prijs voor het liedje The Weary Kind. De voor slechts zeven miljoen dollar gemaakte film wordt sinds de Oscaruitreiking wereldwijd uitgebracht, heeft al ruim vijfentwintig miljoen opgebracht en daarmee Duvalls vorige succes THE APOSTLE wat recette betreft dik achter zich gelaten.

De verdienste van de oorspronkelijke roman, de scriptschrijver en van Jeff Bridges, die na vier eerdere nominaties de Oscar eindelijk in ontvangst mocht nemen, is dan ook niet gering. De zanger is met zoveel contrasterende kenmerken en rafelrandjes vormgegeven en neergezet, dat er een uniek personage ontstaat waar je moeiteloos voor zwicht. Bad Blake is even irritant als innemend, even eerlijk als onoprecht en even bot als liefdevol. Hij mompelt en gromt, drinkt en zeurt, maar wil in feite niets liever dan zijn oude dag samen met zijn nieuwe liefde doorbrengen. Deze Jean is echter al vaker gekwetst en kan deze stumper er terecht niet bij hebben. Maggie Gyllenhaals rol blijft evenals die van Colin Farrell als succesvol countryzanger en Robert Duvall als oude vriend jammerlijk oppervlakkig in de te vlakke regie van Cooper. Het plaatst de subtiele ontwikkeling van Blake er weliswaar duidelijker door naar de voorgrond, maar CRAZY HEART zal daardoor voornamelijk dé film van Jeff Bridges blijven.

crazy heart