Albert Nobbs

Regie: 
Rodrigo García
Cast: 
Glenn Close, Janet McTeer & Mia Wasikowska
Jaar: 
2011
Duur: 
113 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4,5 ster

Als mannelijke filmpersonages zich als vrouwen verkleden, gebeurt dat meestal in kluchtige komedies: SOME LIKE IT HOT, TOOTSIE, MRS. DOUBTFIRE. Een man in een jurk is voor veel mensen automatisch grappig. Vrouwen die zich als mannen voordoen, zien we echter een stuk minder vaak, en dan meestal juist in sombere films als BOYS DON'T CRY. Daarin is de geslachtsverandering geen lollige verkleedpartij, maar een uiting van de werkelijke identiteit van de hoofdpersoon. ALBERT NOBBS is even tragisch als BOYS DON'T CRY, maar om totaal andere redenen.

Albert Nobbs (Glenn Close) is een negentiende-eeuwse Ierse vrouw die als man door het leven gaat. Ze is echter geen transgender of transseksueel: ze voelt zich niet werkelijk een man. Ze speelt slechts die rol om te kunnen werken als ober in een hotel. Albert Nobbs is een vermomming. De persoon die achter hem schuilgaat, leren we nooit kennen: de rol van de timide ober heeft het leven van de naamloze vrouw dusdanig overgenomen, dat ze zichzelf alleen nog maar kent als Albert. Het knappe aan de rol van Close is dan ook niet dat ze een man speelt, maar dat ze iemand speelt zonder echte identiteit. Hierin schuilt de tragiek van ALBERT NOBBS.

Wat we Albert ook zien doen- of ze nu plannen maakt om ooit een eigen winkel te openen, of een meisje ten huwelijk vraagt- we weten dat het hopeloos is, omdat de persoon die ze ooit was al lang niet meer bestaat. Albert is een kostuum zonder drager.

Dit maakt haar een moeilijk personage om mee te identificeren. Een andere emotie dan medelijden kunnen we niet voor haar voelen. Ze leeft een leven waarmee ze niet gelukkig kan zijn, puur voor de economische zekerheid die dit haar biedt. Deze deprimerende situatie is het enige waar ALBERT NOBBS om draait: er is geen humor, geen spanning, geen diepgang. Enkel tragiek. Daar moet je van houden. Ook moet je bereid zijn de melodramatische aanpak van regisseur Rodrigo García door de vingers te zien. Bekeken met die instelling is ALBERT NOBBS een fenomenaal trieste film.

De film kreeg kritiek uit de hoek van mensen die opkomen voor de rechten van transgenders: Nobbs zou gerepresenteerd worden als een zielige figuur die in de war is. Onterechte kritiek: de film gaat helemaal niet over transgenderisme. Albert Nobbs is geen vrouw die haar werkelijke identiteit vindt als man. Ze is een vrouw die een masker heeft opgezet, en erachter is verdwenen.

 

albert nobbs