Fruitvale Station

Regie: 
Ryan Coogler
Cast: 
Michael B. Jordan, Melonie Diaz & Octavia Spencer
Jaar: 
2013
Duur: 
84 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

Op nieuwjaarsochtend 2009 werd Oscar Grant door een politieagent doodgeschoten op het metrostation Fruitvale station in Oakland, Californië. Oscar was een 22-jarige, Afro-Amerikaanse jongen, de agent een 27-jarige blanke man. Het incident, dat door omstanders op mobiele telefoons werd gefilmd, leidde in Oakland tot grote verontwaardiging, wakkerde discussies aan over racisme in Amerika en mondde uiteindelijk uit in rellen rondom het metrostation.

Het incident hangt dan ook als een donkere sluier over FRUITVALE STATION, de film die debuterend regisseur en scenarist Ryan Coogler maakte over de laatste dag van Oscar Grants leven. Een naturalistisch portret van een op het eerste gezicht gewone dag waarin Oscar (Michael B. Jordan) plannen maakt voor oudejaarsavond, zijn vriendin Sophina (Melonia Diaz) naar werk brengt en hun dochtertje Tatiana afzet bij de kinderopvang. Ondertussen belt hij met zijn moeder (Octavia Spencer) en doet boodschappen voor haar verjaardagsfeestje later die avond.

De dagelijkse routine dus. Maar via deze triviale momenten schetst Coogler het gevecht dat Oscar voert om dit ogenschijnlijk normale leven vol te houden. Want Oscar is op een cruciaal punt in zijn leven: hij wil graag verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leven, maar heeft moeite zijn criminele verleden van zich af te schudden. En daarin ligt Oscars tragiek: want natuurlijk wil hij al te graag een beter leven, maar zijn innerlijke onrust zit hem in de weg. En natuurlijk wil hij als vriend en vader graag het goede doen voor zijn familie - maar dat hij door het verlies van zijn supermarktbaantje eigenlijk geen geld meer heeft om de huur te betalen, maakt het moeilijk om zijn bestaan als marihuanadealer op te geven.

Regisseur Coogler filmt die laatste dag als een contemplatieve zwerftocht. Acteur Michael B. Jordan (CHRONICLE) speelt Oscar als een charismatische jongen die probeert en faalt, maar ondanks alles zijn hoofd omhoog houdt. En dat is precies wat Oscar mens maakt in FRUITVALE STATION, die worsteling van proberen en falen. Wat een schok als dat abrupt van hem wordt afgenomen.

Fruitvale Station