Matthias & Maxime

Regie: 
Xavier Dolan
Cast: 
Xavier Dolan, Gabriel D'Almeida Freitas en Pier-Luc Funk
Jaar: 
2019
Duur: 
119 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
3,5 ster

Tijdens een vriendenweekend worden Maxime en Matthias gevraagd mee te werken aan een korte film, waarin ze elkaar moeten zoenen. Deze kus brengt beiden in verwarring. In deze achtste lange speelfilm van Xavier Dolan worstelen de titelmannen met hun identiteit en gevoelens voor elkaar. Maxime (Xavier Dolan) is bezig met het voorbereiden van zijn reis naar Australië, waarvoor hij zijn labiele moeder moet achterlaten. Na het vriendenweekend lijken er bij hem allerlei oude gevoelens op te spelen. Matthias (Gabriel D'Almeida Freitas) lijkt het allemaal voor de wind te gaan: hij staat op het punt promotie te maken, heeft een leuke vriendin en een druk sociaal leven. Maar na de kus raakt hij uit balans en begint ruzie te zoeken met iedereen.

Meer dan in andere films van Dolan benadrukt de regisseur hoe erg heteroseksualiteit nog altijd de norm is. In de eerste minuten wordt er bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan bij een broodreclame met een stereotiep ‘gelukkig gezin’ bestaande uit een breed lachende vader, moeder, en twee kinderen. Veel later in de film lijkt Dolan hiernaar te verwijzen als Maxime een oude kindertekening terugvindt waarin twee mannen samenwonen op een boerderij: een ideaalbeeld dat afwijkt van de heteroseksuele norm. Met MATTHIAS & MAXIME lijkt Xavier Dolan dan ook een duidelijk statement te willen maken dat het nog altijd niet makkelijk is om buiten deze norm te vallen.

Waar de personages van Dolans films LES AMOURS IMAGINAIRES (2010) of J’AI TUÉ MA MÈRE (2009) nog leken te leven in een tijdloze beeldschone bubbel, waar alles dromerig en opgeruimd was, leven de personages van MATTHIAS & MAXIME in een realiteit met rommelige garages en losse eindjes. Of dat een goede ontwikkeling is, hangt af van je verwachtingen. Wie houdt van films over seksuele identiteit zal MATTHIAS & MAXIME zeker kunnen waarderen. Wie vooral op zoek is naar de schoonheid van films als LAURENCE ANYWAYS (2012) of LES AMOURS IMAGINAIRES zal dat in deze film missen. In elk geval laat zijn nieuwste de veelzijdigheid van Xavier Dolan als filmregisseur zien. Een regisseur die met MATTHIAS & MAXIME laat zien dat hij ook verhalen kan vertellen die uit-het-leven-gegrepen lijken te zijn.

 

 

 

Matthias & Maxime