Arctic

Regie: 
Joe Penna
Cast: 
Mads Mikkelsen & Maria Thelma Smáradóttir
Jaar: 
2018
Duur: 
97 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
3 sterren

Mads Mikkelsen speelt een man die onder erbarmelijke omstandigheden probeert te overleven op de Noordpool. Zijn modus operandi: vaste tijdschema’s van vissen, eten en zoeken naar hulp. Die routine houdt hem op de been, maar zorgt niet voor redding op lange termijn. Om dat te bewerkstelligen moet het personage in beweging komen.

ARCTIC is het beste te vergelijken met CAST AWAY, maar dan zonder dat makkelijk scorende Hollywoodsausje. Er is in tegenstelling tot CAST AWAY geen Wilson waartegen de hoofdpersoon kan praten. Achtergrondinformatie over het personage en hoe hij is neergestort op de Noordpool ontbreekt. Dialoog is minimaal, maar dat alles stoort geen moment. De kracht zit hem niet in grootse gebeurtenissen, maar in de gedetailleerde en fijnzinnige uitwerking. Vanaf de eerste minuut telt alleen het hier en nu, en het besef dat iedere fout fataal kan zijn. Of het nu een gestresste blik op de klok is van Mikkelsen of een genadeloze ijsbeer die zoekt naar voeding. De spanning is bij iedere gebeurtenis voelbaar.

Mikkelsen, die in het verleden met JAGTEN bewees een film vrijwel alleen te kunnen dragen, bewijst in ARCTIC weer over die kwaliteit te beschikken. Regisseur Joe Penna debuteert met dit werk, maar dat betekent niet dat hij een onbekende naam is. Hij heeft een eigen Youtube-kanaal met 2.7 miljoen volgers. Op dat kanaal staan 4 korte films die hij regisseerde. In al die werken zit een duidelijke herkenbaarheid. In zijn korte film TURNING POINT is zijn stijl en kop-romp-staart-verhaalstructuur vrijwel identiek aan die van ARCTIC. Beide films starten zonder enige introductie en gaan beide over individuen met maar één doel: overleven. De uitwerkingen daarvan zijn ook identiek. Fijnbesnaard en er is de durf om alles traag te laten gebeuren. Daar zit ook meteen de valkuil, want ARCTIC voelt bij vlagen als een kabbelend beekje waarbij in ieder detail iets gebeurd, maar nooit echt wild of onvoorspelbaar wordt.

ARCTIC is een overlevingsfilm in optima forma van een debuutregisseur die ontzettend fijntjes uit de startblokken schiet, maar nog een lange weg te gaan heeft voordat zijn sprint foutloos verloopt.

 

 

Arctic