À tout de suite

Regie: 
Benoît Jacquot
Cast: 
Isild Le Besco, Ouassini Embarek & Nicholas Duvauchelle
Jaar: 
2003
Duur: 
95 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

In grofkorrelige zwart-wit beelden toont regisseur Benoît Jacquot in À TOUT DE SUITE het roerige adolescentenleven van het Franse meisje Lili (Isild Le Besco). Midden jaren zeventig wordt ze verliefd op de Marokkaanse jongen Bada (Ouassini Embarek). Na zijn half geslaagde bankoverval - wel geld, één dode - vluchten ze via Madrid naar Marokko en Griekenland. Daar leeft ze met zijn partner in crime en diens vriendin zowel in totale vrijheid als in totale afzondering. Het voelt alsof Lili twee levens naast elkaar leeft. Maar welke is dan de echte?

In À TOUT DE SUITE volgen we de heftige adolescentie van een meisje dat haar hart volgt bij iedere beslissing die ze maakt. Ze doet alsof ze precies weet wat ze doet, maar de kijker ziet op enkele cruciale momenten hoe ze met volle overtuiging de verkeerde besluiten neemt. De toon van À TOUT DE SUITE is consequent treurig en soms zelfs hopeloos.

In haar beslissingen is ze onnavolgbaar, als individu is ze onvoorspelbaar, maar als meisje van negentien is Lili des te begrijpelijker. Ze denkt precies te weten wat ze moet doen en gaat zonder de consequenties te overwegen recht op haar doel af. Als ze door een man een drankje krijgt aangeboden in een café valt haar oog op zijn Marokkaanse vriend Bada. Lili gaat nog diezelfde avond naar de tent waar de twee mannen samenkomen. Ze danst met Bada en neemt hem mee naar huis. Twee dagen later kan ze al niet meer zonder hem, zoals dat gaat als je negentien bent.

Als hij opbelt met de vraag of hij en een vriend à tout de suite bij haar kunnen schuilen na een bankoverval, twijfelt ze geen moment. Ze geeft de volgende morgen zonder slag of stoot haar leventje op, en met z'n vieren (Lili, Bada, zijn partner in crime en diens vriendin) verlaten ze het land via Spanje op weg naar Marokko. Ze geven geld uit als water en iedere keer als ze vermoeden tegen de lamp te lopen, reizen ze naar een volgende stad. Als hun foto's na enige tijd in de krant staan, begint de realiteit evenwel te dagen.

Met die realiteit leeft de toeschouwer de gehele tijd. Steeds opnieuw wil je Lili advies geven en haar proberen te behoeden voor bepaalde fouten. Als ze op het vliegveld in Griekenland haar drie vrienden kwijtraakt en de hulp aanneemt van een man, voel je onmiddellijk aan dat het fout moet gaan. "Wacht toch op je vrienden," wil je haar toeschreeuwen, maar op dat moment stapt ze al in de auto van de man. Ook als hij voor haar een baantje regelt als hulp in de huishouding, wil je haar daarvoor behoeden. Met lede ogen moeten we toezien hoe ze in volle overtuiging van de regen in de drup terecht komt.

Jacquot werkte al eerder samen met de ijzersterk acterende Le Besco, en dat is niet vreemd. De actrice heeft een intrigerend gezicht en groot uitdrukkingsvermogen, dat de gehele film wordt gevangen in intieme close-ups. Lili dankt haar naam in À TOUT DE SUITE overigens aan de voornaam van Elisabeth Fanger, op wiens autobiografische verhaal de film is gebaseerd.

À TOUT DE SUITE neemt je mee in de onnavolgbare wereld van een tiener die het allemaal niet weet, maar zich daar totaal niet naar gedraagt. Lili laat zich meevoeren met iedere ingeving en iedere belofte van vooruitgang en geluk. Het avontuur lonkt steeds opnieuw, maar helaas ook het ongeluk. Zo dromerig als de onuitgeslapen blik van Isild Le Besco, zo naïef als haar half openstaande mond en zo hard als de gevolgen van haar ondoordachte handelen is ook de film van Benoît Jacquot. Zonder dat ze het weet, leeft Lili zelf haar realiteit, die haar zo ver brengt als zij het zelf veroorzaakt.

A Tout de Suite