Beginners

Regie: 
Mike Mills
Cast: 
Ewan McGregor, Christopher Plummer & Mélanie Laurent
Jaar: 
2010
Duur: 
105 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
3,5 ster

De vader van regisseur Mike Mills was homo. Niets wereldschokkend, maar de beste man kwam pas uit de kast toen hij 76 jaar oud was. Zijn vrouw was toen net overleden; tijdens zijn huwelijk heeft hij altijd heteroseksualiteit geveinsd. Een mooi en toch ook tragisch concept voor een film, zo vond zoon Mike, en zo ontstond BEGINNERS. In de filmversie van zijn levensverhaal wordt hij zelf gespeeld door Ewan McGregor onder de gefingeerde naam Oliver. Christopher Plummer speelt de vader.

BEGINNERS gaat niet enkel over de relatie tussen vader en zoon. Door gebrek aan goed voorbeeld in zijn eigen thuissituaties is Oliver niet bij machte om zelf lief te hebben. Dat speelt hem parten bij zijn relaties als volwassene. Zodra hij Anna (Mélanie Laurent) ontmoet, weet Oliver dat deze dame al zijn aandacht verdient, maar hij heeft moeite om haar bij zich te houden. Mills tovert ondanks dit theoretische topzware drama toch een fijne film tevoorschijn en in de praktijk bewijst hij dat alles niet zo zwaar is als het op papier mag overkomen.

Plummer draagt daaraan zijn steentje bij. Hij vertedert in één van de beste rollen uit zijn toch al imposante carrière en maakt het als homoseksuele bejaarde schier onmogelijk om hem niet te waarderen. Hij is als acteerveteraan hier de meest opvallende verschijning, maar niet omdat hij zo extravagant acteert. Hij valt op door kleine nuances in zijn rol die zijn ervaring voor de camera onderstrepen. Het is niettemin geestig dat zijn personage plots naar housemuziek luistert, kekke sjaaltjes draagt en een veel jongere vriend krijgt.

Ook Laurent is een charmante verschijning. Ze speelt een Franse actrice die door haar werk nooit op één plek kan blijven en zo altijd alleen moet blijven. Omdat Mills de clichés vakkundig uit zijn verhaal weert krijgt haar personage meer diepgang, zeker omdat een zoet slotakkoord nooit vanzelfsprekend wordt. Dat reflecteert goed in het spel van Laurent, die na haar grote doorbraak in INGLOURIOUS BASTERDS aan haar carrière timmert. Ondanks haar vrolijke verschijning weet ze de tragische aard van Anna geloofwaardig te verkopen.

Mills laat Oliver pendelen tussen Anna en zijn vader. Die laatste twee kennen elkaar niet, want als Oliver de Française ontmoet is zijn vader net een paar maanden overleden aan kanker. In de laatste jaren van zijn vaders leven krijgt Oliver eindelijk door hoe liefhebben ook kan, hoewel hij het moet afkijken van een oude man en zijn dertig jaar jongere vriend. Dat betekent niet dat Oliver direct zelf weet hoe hij het zelf kan liefhebben. Bij Anna wordt het vallen en opstaan. Door visuele grapjes en goed geschreven personages is BEGINNERS een clichéarme romcom die weinig troost biedt, maar wel aandoenlijk is.

 

beginners