Omar

Regie: 
Hany Abu-Assad
Cast: 
Adam Bakri, Samer Bisharat & Waleed Zuaiter
Jaar: 
2013
Duur: 
98 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
4 sterren

Van Israël naar Nederland, en vervolgens van Palestina naar Hollywood en weer terug. De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad heeft al veel van de wereld gezien. Hij werd geboren in Nazareth, het Palestijnse deel van Israël, maar kwam in de jaren tachtig naar Nederland om er vliegtuigtechniek te studeren. Na een korte carrière als ingenieur, richt hij zich in de jaren negentig op film, waar hij zich met verschillende korte films ontpopt als een veelzijdig regisseur.

Zijn speelfilmdebuut maakt hij met HET 14e KIPPETJE (1998), een Nederlandse komedie naar een scenario van Arnon Grunberg, maar na de controverse rond FORT TRANSIT (2002), een VPRO-documentaire waarin achteraf geënsceneerde scènes blijken te zitten, slaat Abu-Assad een nieuwe weg in. Hij verlaat Nederland en komt via Palestina en het Oscargenomineerde PARADISE NOW (2005) al snel in Hollywood terecht, waar hij een two picture deal tekent bij de productiemaatschappij Focus Features.

In Amerika wil het echter niet echt lukken: aan verschillende projecten is zijn naam verbonden, maar uiteindelijk regisseert Abu-Assad slechts de straight-to-dvd actiethriller THE COURIER (2011) met Mickey Rourke in de hoofdrol. OMAR markeert de terugkeer naar Palestina en gaat net als zijn grootste succes PARADISE NOW over de Palestijnse verzetsstrijd.

De film vertelt het verhaal van de jonge Omar (Adam Bakri), die vanuit Israël vaak de scheidingsmuur over klimt om in Palestina zijn geliefde Nadja (Leem Lubany) en jeugdvrienden Tarek (Iyad Hoorani) en Amjad (Samer Bisharat) te bezoeken. Daar strijden de drie vrienden in het geheim tegen de Israëlische bezetting, maar wanneer de politie Omar op het spoor komt en ze hem tegen zijn vrienden willen opzetten, wordt hij gedwongen te kiezen voor zichzelf, zijn grote liefde of zijn vriendschappen.

Daarbij maakt Hany Abu-Assad dankbaar gebruik van zijn twee grootste talenten: de manier waarop hij realisme en drama kan laten samensmelten en zijn heldere manier van filmen. Overtuigend weet hij namelijk het beste van drie verschillende genres te combineren: een tragische liefdesgeschiedenis, een spannende spionagethriller en een indringend portret van de politieke situatie op de Westbank. Opvallend is ook hoe de heldere manier van vertellen en filmen contrasteert met onzekerheid waarin de personages leven: paranoia heerst alom, niemand is te vertrouwen en iedereen gebruikt elkaar.

OMAR is de ook eerste volledig met Palestijns geld gefinancierde speelfilm. Een investering die zich terugbetaalt, zo lijkt het. Tot nu toe won de film de Juryprijs tijdens het afgelopen Cannes filmfestival in het competitieprogramma Une Certain Regard en is hij de Palestijnse inzending voor de Oscars.

 

omar