World Cinema Amsterdam groot succes


De eerste editie van World Cinema Amsterdam is gisteren afgesloten met de vertoning van CINCO DIAS SIN NORA. Van 12 tot en met 22 augustus bezochten ruim 6100 bezoekers in totaal 63 lange en korte onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië in Rialto en op het Marie Heinekenplein. 31 films beleefden er hun Nederlandse première.

BENDA BILILI! uit Congo en Frankrijk is op het festival bekroond met de World Cinema Amsterdam Audience Award. Regisseurs Renaud Barret & Florent de La Tullaye én de leden van de geportretteerde band delen het bedrag van € 7.500. De filmmakers ontvangen hun deel van het prijzengeld ter ondersteuning van hun volgende (Afrikaanse) filmproject. De tweede editie van World Cinema Amsterdam vindt plaats van 11 tot en met 21 augustus 2011.

Naast films kon de bezoeker van World Cinema Amsterdam zijn hart ophalen aan verschillende debatten, feestjes, videokunst, hapjes en drankjes of een van de vele Q&A's. Het filmfestival ontving dit jaar maar liefst acht regisseurs, afkomstig uit de drie continenten, van Maleisië en Tsjaad tot Mexico.

Publieksprijs

Het publiek verkoos BENDA BILILI! van Renaud Barret & Florent de La Tullaye tot beste film van het festival. BENDA BILILI! vertelt het verhaal van een heel opmerkelijke muziekband: Staff Benda Bilili - zeven Congolese straatmuzikanten (van wie vier gehandicapt), die zich dankzij hun vrolijke muziek aan de onvoorstelbare armoe van hun land hebben weten te ontworstelen. Met beelden van straatoptredens tot aan concerten in volledig uitverkochte zalen in Europa.

Aan de Audience Award is een bedrag van € 7.500 verbonden, dat de makers zullen delen met de leden van Staff Benda Bilili.

Competitieprogramma  

JUNTOS van Nicolás Pereda (Mexico) werd bekroond met de Jury Award ter waarde van € 7.500. UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES (Apichatpong Weerasethakul) kreeg een bijzondere vermelding van de jury. Het Turkse HONEY (Bal) van Semih Kaplanoğlu ontving de World Cinema Amsterdam NTR Broadcast Award voor de aankoop voor televisie-uitzending ter waarde van € 10.000. HONEY (Bal) wordt in het seizoen 2010/2011 door NTR uitgezonden op Nederland 2.

World Cinema Amsterdam On Tour

Filmliefhebbers die nog geen genoeg hebben kunnen krijgen van wereldcinema kunnen nog tot en met 15 september terecht bij World Cinema Amsterdam On Tour. Een selectie uit het Mexican Landscapes programma en de nieuwste films uit het competitieprogramma worden als exclusieve voorpremières vertoond in Filmhuis Den Haag, Plaza Futura in Eindhoven, 't Hoogt in Utrecht en Focus in Arnhem.

Op 28 augustus vertoont NPS Wereldcinema in samenwerking met World Cinema Amsterdam uit programma Mexican Landscapes de film NORTEADO van Rigoberto Pérezcano op televisie.

www.worldcinemaamsterdam.nl

World Cinema Amsterdam 2010