Sylvia Hoeks is Shooting Star


EYE meldt dat de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks is geselecteerd om tijdens het Internationale Film Festival Berlijn 2011 (10 - 20 februari) deel te nemen aan het prestigieuze Shooting Stars evenement dat wordt georganiseerd door European Film Promotion (EFP). Een internationale jury heeft in totaal 10 Shooting Stars geselecteerd voor dit evenement, dat plaatsvindt van 12 tot 14 februari 2011.

Het commentaar van de Shooting Star jury over Sylvia Hoeks: "Hoeks is the ultimate chameleon, never revealing all to the audience and preserving a sense of mystery on screen. She can be Lolita or she can be damaged. She's always fresh and always surprising."

De overige 9 Shooting Stars zijn: Nik Xhelilaj (Albanië), Marija Škaričić (Kroatië), Pilou Asbæk (Denemarken), Alexander Fehling (Duitsland), Domhnall Gleeson (Ierland), Natasha Petrovic (Macedonië), Clara Lago (Spanje), Alicia Vikander (Zweden), Andrea Riseborough (Verenigd Koninkrijk).

Sylvia Hoeks studeerde af in Maastricht en was op het toneel te zien in STEEL MAGNOLIA'S (2007, regie van Frans Weisz), RIBSTUK (2008, toneelgroep Artemis) en o.a. POSTKANTOOR (toneelgroep Monk, regie van Ton Kas). Op de televisie was ze te zien in o.a. STAATSGEVAARLIJK (2004) en series als VUURZEE (2005), 'T VRIJE SCHAEP(2009) en BLOEDVERWANTEN (2009). OVERSPEL (VARA) wordt in 2011 uitgezonden.

Bekendheid bij het grote publiek verwierf Sylvia ondermeer door haar rol in de film DUSKA, waarvoor ze in 2007 een Gouden Kalf won op het Nederlands Film Festival. Voor haar rol in DE STORM (2009) won ze The Silver Dolphin in Setubal, Portugal, als beste actrice en ze speelde dit jaar de titelrol in TIRZA, de Nederlandse inzending voor de Oscars 2011.

 

Vanaf januari 2011 is Sylvia met Kees Hulst te zien in DRACULA, de nieuwe theatervoorstelling van de Zweedse theatermaker Jakop Ahlbom. In het voorjaar starten de opnamen voor de speelfilm DE BENDE VAN OSS, waarin Sylvia de hoofdrol speelt. In het najaar speelt ze de hoofdrol in de internationale co-productie HET MEISJE EN DE DOOD van Jos Stelling.

Shooting Stars is een initiatief van European Film Promotion en heeft als doel de internationale loopbaan van jong Europees acteertalent te stimuleren. Tijdens het Internationale Film Festival Berlijn worden de Shooting Stars in de spotlight gezet en ze worden onder meer voorgesteld aan topregisseurs, de wereldpers en belangrijke internationale casting directors.

Eerdere Nederlandse Shooting Stars waren onder andere Lotte Verbeek (NOTHING PERSONAL, THE THRONE), Halina Reijn (ZWARTBOEK, NADINE) en Fedja van Huêt (KARAKTER, NACHTRIT). Onder de voormalige niet-Nederlandse Shooting Stars bevinden zich de inmiddels wereldberoemde Daniel Craig, Franka Potente, Rachel Weisz en Daniel Brühl. (EYE)

sylvia hoeks