Programma en jury van Venetië bekend


Van 1 tot en met 11 september vindt in Venetië het 67ste filmfestival plaats, waarvoor zojuist de competitiefilms zijn bekendgemaakt.

Van regisseur Vincent Gallo dingt PROMISES WRITTEN IN WATER mee naar de Gouden Leeuw, van Sofia Coppola zal SOMEWHERE draaien, van Julian Schnabel MIRAL, van Tom Tykwer THREE, van Alex de la Iglesia BALADA TRISTE DE TROMPETA en François Ozon presenteert in Venetië de film POTICHE.

Het 67ste filmfestival zal worden geopend met BLACK SWAN van regisseur Darren Aronofsky, die twee jaar geleden verrassend de Gouden Leeuw won met THE WRESTLER. Slotfilm is THE TEMPEST van Julie Taymor, eerder genomineerd voor een Gouden Leeuw voor haar film FRIDA in 2002.

Cinema.nl meldt verder dat de Nederlandse documentaire THE FORGOTTEN SPACE, een samenwerking tussen de fotograaf en filmmaker Allan Sekula en de Franse filmhistoricus en regisseur Noël Burch, zijn wereldpremière beleeft in het Orizzonti competitie programma. Dit programmaonderdeel, dat sinds 2004 bestaat, signaleert nieuwe trends in wereld cinema. De eveneens Nederlandse documentaire SCENA DELCRIMINE van Walter Stokman gaat in première in het programma ‘Italy: Portraits and Landscapes'. De film toont de invloed van de Camorra op de stad Napels.

De jury van filmfestival van Venetië staat onder voorzitterschap van Quentin Tarantino, en bestaat verder nog uit de Mexicaanse schrijver Guillermo Arriaga, de Litouwse actrice Ingeborga Dapkunaite, de Franse regisseur Arnaud Desplechin, de Amerikaanse filmcomponist Danny Elfman en de Italiaanse regisseurs en scenarioschrijvers Luca Guadagnino en Gabriele Salvatores.

venetie