Interview Michiel van Erp



Film- en televisiemaker Michiel van Erp (1963) toont in zijn nieuwe documentaire ANGST hoe zes Amsterdammers omgaan met hun angststoornis of dwangneurose.

Van Erp richt zijn camera sinds zijn eerste documentairewerk uit 1992 op Nederland en de Nederlanders. Hij houdt ons met zijn films een spiegel voor. Soms vergezeld door een oordelende, wat spottende toon, maar altijd met een liefdevolle blik waarmee Van Erp zijn enorme inlevings- vermogen en persoonlijke belangstelling voor zijn onderwerp toont. Michiel van Erp is geen chroniqueur die feitjes opdist over de Nederlandse samenleving, maar een nieuwsgierige observant die persoonlijke verhalen van mensen verzamelt, om die vervolgens boven het individuele uit te laten stijgen. Met zijn portretten van beroemde en minder beroemde mensen heeft hij een volstrekt eigen plek in de Nederlandse filmwereld verworven.

angst

Van Erps nieuwste is ANGST, een document over zes Amsterdammers die leven met een dwangneurose of angststoornis. Als uitgangspunt neemt Van Erp de stad Amsterdam, waar vele mensen zich met vergelijkbare psychische stoornissen verborgen houden. Omdat ze bang zijn. Omdat ze anders zijn. "Maar ik wil duidelijk maken dat iedereen wel wat heeft. Iedereen speelt mee. En hopelijk na hun therapie deze Amsterdammers ook weer." Schrijver Arthur Japin verzorgt bij ANGST het commentaar, waaraan hij zelf meeschreef. De film gaat 15 mei in première en is te zien in filmtheaters in Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Utrecht.

The Cult Corner sprak de filmmaker in zijn studio te Amsterdam. Lees hier het volledige interview.

Portretfoto Michiel van Erp © Friso Keuris

________________________________________________________

Uitreiking Filmjaarboek 2008-2009

filmjaarboek


Dinsdagmiddag 12 mei heeft Martin Koolhoven, regisseur van de succesvolle film OORLOGSWINTER, het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het Filmjaarboek 2008/2009.

Het Filmjaarboek bevat een jaaroverzicht, een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers en adressen van film- en dvd-distributeurs. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen en dvd-gegevens. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde en aankomende filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.

In dit Filmjaarboek staan maar liefst zeven artikelen: Clint Eastwood door de ogen van regisseur Martin Koolhoven en bokskampioen Lucia Rijker. Francisco van Jole over zelfgemaakte internetfilms naar aanleiding van BE KIND REWIND. Joost Broeren neemt het genre van de superheldenfilm als geheel onder de loep. Een stuk over de controverse rond IDFA openingsfilm EPISODE 3 - ‘ENJOY POVERTY' van beeldend kunstenaar Renzo Martens. Rebecca Breuer doet naar aanleiding van Gouden Palm winnaar ENTRE LES MURS uit de doeken hoe de leraar door de jaren heen in films is verbeeld en wat we van hem kunnen leren. En tenslotte vroeg hoofdsponsor Film1 een aantal bekende cabaretiers naar hun grappigste, ontroerendste en engste film.

Boekuitgave: (c) 2009 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam. Een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books (Amsterdam). 296 pagina's, volledig in full-color, formaat 17 x 24 cm, ISBN 978 90 6403 739 9 Prijs: € 20,-

michiel van erp