Alle Nederlandse bioscopen digitaal


Unieke publiek-private samenwerking maakt de collectieve overgang van analoge naar digitale technologie in het vertoning- en distributiecircuit mogelijk.


De Stichting Digitalisering Nederlandse Cinema, opgericht door de NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten), de NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) en EYE Film Instituut Nederland (zie foto van nieuwe gebouw) gaat de digitalisering van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland binnen twee jaar realiseren. Totale kosten € 38 miljoen.

Staatssecretaris Zijlstra van OCW is akkoord met een bijdrage van zes miljoen euro uit de middelen van het Nederlands Fonds voor de Film. Daarnaast draagt de overheid bij uit het rijksbrede Programma Implementatie Agenda ICT-beleid (PRIMA). Met een overheidsaandeel van 14% - vooral bestemd voor de niet commerciële filmtheaters - wordt de digitalisering van het Nederlandse vertoningscircuit mogelijk gemaakt.

Naar verwachting zullen de eerste digitale projectoren in januari 2011 worden geplaatst. Midden 2012 zullen alle filmtheaters en bioscopen digitaal kunnen vertonen en filmdistributeurs digitaal films aanleveren.