The Edukators
Jule is een links-georiënteerde, politiek bewuste Berlijnse. In de binnenstad deelt ze pamfletten uit en wijst ze voorbijgangers op de sociale misstanden in de wereld. Deze komen volgens haar voort uit de louter op winst gerichte bedrijfsstrategieën, waaraan enige menselijkheid vreemd is.
Ook haar vriend Peter laat zich niet onbetaamd. Samen met zijn jeugdvriend Jan breekt hij 's nachts in bij dure villa's. Ze stelen echter niets, maar herschikken het meubilair. Alle stoelen van het huis op een stapel, de stereo in de koelkast en de porceleinen beeldjes in de w.c.-pot. Ze laten briefjes achter met de tekst 'Die fetten Jahre sind vorbei' of 'Sie haben zu viel Geld'.
De teksten ondertekenen ze met 'Die Erziehungsberechtigten', wat zoveel betekent als rechtmatige opvoeders/onderwijzers. Met deze ludieke acties geven ze het signaal af dat de kapitalistische leefwijze de bewoners geen daadwerkelijke voldoening kan schenken. Door hun privé-domein binnen te dringen, morrelen ze aan het door materiële welvaart verkregen gevoel van vrijheid en veiligheid.
Wanneer Peter in Barcelona verblijft, worden Jule en Jan verliefd. Zij haalt Jan over om in te breken bij de zakenman Hardenberg, bij wie Jule een lopende schuld heeft van bijna een ton omdat ze onverzekerd bij een ongeluk met zijn auto betrokken is geweest. Ze zetten zijn huis op zijn kop, maar als ze later terugkomen, betrapt Hardenberg het tweetal op heterdaad.
Met hulp van de inmiddels teruggekeerde Peter ontvoeren ze Hardenberg en houden ze zich schuil in een berghut. De drie worden door de confrontatie met de overtuigingen van de gewezen idealist gedwongen om zich te bezinnen op hun politiek-maatschappelijke ideologieën en ideeën over liefde en vriendschap. Hoe dichter ze bij elkaar komen, des te sterker komen de onderlinge relaties onder druk te staan.
Het belangrijkste thema in THE EDUKATORS is de vrijheid die je als mens hebt om te kiezen voor wat je belangrijk vindt, en daarnaar te handelen. Niet voor niets geeft regisseur Weingartner aan dat hij hoopt dat de bioscoopbezoeker na het verlaten van de zaal bij zichzelf te rade gaat, vervolgens 'bondgenoten' zoekt en stelling neemt voor een betere wereld. Zoals zijn personages heeft de regisseur zelf in een kraakpand in Berlijn geleefd, waaruit hij na verloop van tijd door een politiemacht gewelddadig is verwijderd. Dat traumatische einde van zijn utopische leefgemeenschap vormt de basis van Weingartners sociaal bewuste cinema.
Steeds opnieuw wordt de tegenstelling tussen privé en publiek, binnen en buiten en tussen wij en zij benadrukt. De afgelegen berghut is dan ook het ideale broeihok om deze conflicterende tegenstellingen op de proef te laten stellen. Pijnlijk wordt het echter nergens. Weingartner verpakt zijn sociaal geëngageerde ideeën in lichtvoetige scènes, waardoor de film eerder onderhoudend is dan prikkelend.
THE EDUKATORS is een originele genre-mix van romantiek, humor, drama en spanning in een setting van politiek activisme en anti-globaliserings idealen. Het speelse, digitaal gedraaide, camerawerk geeft de film een prettige vaart. Het spel van de drie jonge acteurs is sterk, en de film draagt voor zowel hen als de regisseur de belofte voor een succesvolle toekomstige carrière in zich.